Rødstrup profil

Nahaufnahme eines Rotkehlchens Nahaufnahme eines Rotkehlchens

BirdLife International betragter den europæiske tilstedeværelse af rødhalsen som stabil.

En frygtløs fugl, der hopper på jorden med lange smalle ben og karakteristiske gangart. Rødhalsen er en lille brun fugl med rustorange bryst. Han og hun er ens, mens de unge fugle er brune med pletter og mangler det røde bryst. Dette betyder, at de ikke bliver angrebet af ældre territoriale hanner.

Rødhals og rødkælk er den samme fugl. Rødkælk kommer fra det tyskeord ’Rotkehlchen’.

Latinsk navn Erithacus Rubecula
Størrelse
12.5 - 14 cm
Vægt 15 - 18 g
Levested

Rødstrupen lever i skoger, hekker, åkrer, parker og hager. I skoger med vann, som elver, bekker og innsjøer, kan det være så mange som 20 par rødstjerter per 10 hektar. Sammen med bokfinken er rødstjerten en av de vanligste fuglene i skogene våre. Rødstjerten er en trekkfugl, den velger å overvintre i varmere lande.

Reir

Reiret ligger vanligvis på jorden eller så nær jorden som mulig. Du ser dem ofte i sprekker i vegger, trestammer, hagestuer eller til og med i blomsterrør i hagen og på balkonger. Hvis du velger å henge opp en halvåpen hekkekasse, anbefaler vi at du plasserer den 1-1,5 meter over bakken, skjult mellom plantene.

Hekkesesong April - juli, 2 kull.
Diett Rødhalsen lever hovedsakelig av ormer, snegler, edderkopper og insekter, samt bær, frukt og korn. De liker også å spise havregryn og fett til fugler når de får tilbud om det på fôringsstasjonen i hagen.
Lyd Rødstjerten er en av få fugler som synger hele året. Sangen gjentas hver dag ved daggry og skumring. Lyden er hard og kort: "tikk" gjentas flere ganger med en veldig fin lyd.
Karakteristikker

Denne fuglearten ser forskjellig ut avhengig av hvor gammel den er, hvilket kjønn den har og hvilken tid på året det er. Den voksne fuglen har oransjerød hals og bryst med store mørke øyne. Den unge rødstrupen har derimot et brunt bryst.

Beskrivelse av rødstrupe:

 1. Levested
  <p>Rødstrupen er en trekkfugl, fuglene velger å tilbringe vinteren i varmere land. </p>
 2. Alder
  <p>Du kan ikke se forskjell på hanner og hunner, men du kan se om det er en ung eller gammel fugl; unge rødstruper har en brun farge på brystet, mens eldre fugler har en rustrød farge.<strong> </strong></p>
 3. Miljø
  Rødstrupen unngår store hageområder hvis det ikke er nok blomster og hekker. Rødstrupen foretrekker mindre områder med mange planter og gjemmesteder.
 4. Reir
  <p>Det er hunnens oppgave å bygge reiret, som er laget av mose, stengler og gress som er tørket til høy.</p>
 5. Unger
  <p>Rødstrupene blir i reiret i 12 – 15 dage. Ungene får hjelp av foreldrene under klekkingen. Deretter tar moren det tomme eggeskallet og kaster det flere meter bort fra redet. </p>
 6. Forventet levealder
  <p>Den forventede levealderen til rødstrupen er ganske kort; de fleste dør i løpet av det første året. Det finnes imidlertid eksempler på at rødstruper kan bli opptil 10 år gamle. </p>
 7. Tilpasset diett
  <p>Om sommeren lever rødstrupen hovedsakelig av insekter, men når kulden nærmer seg, begynner den å spise frukt og bær for å overleve vinteren. </p>
 8. Vannelskere
  <p>Rødstrupen elsker vann, spesielt grunt vann der den kan jakte på insekter og småfisk. De liker også å svømme.</p>
 9. Avler mye
  <p>Norsk Ornitologisk Forening har anslått bestanden til 500000 - 1000000 par.</p>
 10. Sangere
  <p>I motsetning til de fleste sangfuglarter synger også hunnene. Sangen deres er svært lik hannens, men den er litt kortere og ikke like høylytt.</p>

Fuglemad til rødstruper

Har du sett en rødstrupe i hagen eller på balkongen, og har du lyst til å hjelpe den? 

Noe av det første du bør vite, er at rødstrupen foretrekker å spise nær bakken. Derfor bør du enten spre maten direkte på bakken eller investere i en lav fuglemater som kan plasseres direkte på bakken eller på gulvet på balkongen. Dernest er det viktig å vite at rødstrupen foretrekker myk mat, som små insekter, myke bær og små frø.

Fuglekasser for rødstruper

Rødstrupen trenger halvåpne fuglekasser for å bygge reir. Våre halvåpne fuglekasser er spesialkonstruert for å dekke behovene til rødstrupen og andre fugler som trenger halvåpne fuglekasser. Det er viktig at fuglekassene plasseres så lavt som mulig slik at rødhaken kan bygge reiret så nær bakken som mulig, og det tar ikke lang tid før du har fullt hus i fuglekassen.

Anbefalte produkter for Rødstrupen