Tips for alle sesonger

Vår, sommer, høst og vinter. Hjelp fuglene i alle sesonger!

Synet på at fugler bare trenger å bli matet når det fryser er utdatert. Studier har vist at det er mange grunner til å mate fugler og andre smådyr i hagen hele året. Fra den første anerkjennelsen av våren til kampen for å overleve om vinteren, trenger de tilleggsfôr.

 

Tips for våren

Tips for våren

I slutten av mars er våren i full gang, i hvert fall i den sørlige delen av landet. I løpet av denne tiden er det veldig viktig at fuglene får tilbake kreftene etter den kalde vinteren og før hekkesesongen begynner. Vi anbefaler at du gir fuglene tilleggsfôr også i hekketiden. Da er fuglene opptatt av å finne mat til ungene sine. De hyperaktive fugleforeldrene kan raskt tilfredsstille sin egen sult på fôringsstedet og deretter konsentrere seg fult ut om ungene. Andre smådyr i hagen, som pinnsvin og ekorn trenger din hjelp. De er magre etter vinteren og trenger å finne næring raskt. For å reprodusere må de raskt gå tilbake til sin normale vekt. Bier og andre insekter kan bli hjulpet ved å plante planter som gagner dem i hagen og sette opp insekthoteller.

Tips for våren
Tips til sommeren

Tips til sommeren

Om sommeren er antallet fugler størst. Mange sultne unger forlater reiret og må lære å klare seg selv. Sesongavslutningen er også tiden da mange fugler gyter. Å bytte fjærdrakt krever mye energi. For trekkfugler er det også viktig å skaffe seg et reservelager med flydrivstoff på kort tid. I løpet av denne tiden er pinnsvinene opptatt av å oppdra ungene sine. Spesielt pinnsvinmødre trenger tilleggsfôr. I en hage med mange blomstrende planter kan biene lettere finne nektaren de trenger. Beskjær buksene så lite som mulig, vent med det til hekketiden er over, eller til og med til det er vinter, slik at fuglene kan spise bær, frukt og frø. Fugleunger - Ungene blir mer og mer uavhengige. Sørg for at de har vann og hjelp dem ved å tilby energirike frøblandinger.

Tips til sommeren
Tips for høsten

Tips for høsten

På begynnelsen av høsten er det fortsatt mye mat i naturen, for eksempel frukt, bær og frø, men de blir fort mindre I september - oktober kommer ofte de første kullegrader og dagene blir merkbart kortere. Fôrforsyningene begynner å bli svake og det er mindre dagslys, noe som betyr kort tid hvor fuglene kan lete etter mat. Det blir livligere rundt fôringsstasjonene. Heng fuglereder allerede på høsten, så får fuglene tid til å venne seg til et nytt hus før vinteren kommer, samt får ly i løpet av kalde nettene. La blader og kvister ligge i hagen, da mange dyr trenger slikt materiale for å lage et godt isolert rede for vinteren er i full gang. Ekornene opprettet lager for vinterhalvåret. Sørg for at de har tilgang til fôr.

Tips for høsten
Vintertips

Vintertips

Årets korteste dager er inne. Fuglene har det travelt med å få så mye næring at de kan takle lange kalde netter. Hos fuglematerne er det overfylt. Nå er det ekstra viktig å legge ut fôr med et virkelig høyt kaloriinnhold, slik at hver eneste liten bit kan gi fuglene det energiløftet de trenger. Sørg for at hauger med blader og kvist blir liggende uforstyret i hagen. Ellers kan du forstyrre vintersøvnen til små dyr. Blad og kvister - La hauger med blader, kvister og lignende og være i fred. Det kan være smådyr i dvale der, som du risikerer å våkne for tidlig.

Vintertips

Toppselgere

 Live webkameraer

Live webkameraer

Endelig er våre etterlengtede Live webkameraer tilbake! Du kan følge med hele døgnet, med blant annet Minerva ugle, Kattugle, Pilgrimsfalk og Havørn. Vi ser frem til nok en eventyrlig hekkesesong!

Live webkameraer