Unngå uønsket besøk

Unngå uønsket besøk

Velg fôringssystemer med små åpninger. Vivaras matere er spesielt laget for fuglemating.

Det er alltid morsomt å se fuglene på fôringsplassene. Men viste du at du kan påvirke hvilke fuglearter som kommer til hagen din?

Når du velger type fôr og fôringssystem (og ikke minst type hva slags fuglekasse du har) kan du få flere arter i hagen etterhvert. Selvfølgelig vil du helst ikke ha noen ubudne besøkende, for eksempel mus og rotter.
Rotter og mus foretrekker å komme om natten. Hvis du ser dem i løpet av dagen, indikerer det et problem. Reir på lune steder, ved søppelhaug, bak paneler, i kloakkrør eller i og rundt lagringsrom, indikerer at disse uvelkomne gnagere bor i hagen. Rottene bygger sine kolonier på lune steder nær maten. De bruker alltid de samme ruter. Ekskrementene deres er mellom 15 og 20 mm lange og sylindriske med en avrundet og spiss ende. Når de er friske, er de fuktige, men etter et par timer tørker de.

Se opp for skade på emballasjen eller gnagskade på dører og paneler. Letteste måte å oppdage mus er de smale gangsystemene, gnagspor på frukt eller frø og reir av papirstrimler i hageskjul eller garasjer.

Det er flere ting du kan gjøre for å stoppe mus og rotter. Tilsett mat om morgenen og prøv å justere mengden etter hva fuglene spiser i løpet av dagen. På denne måten sørger du for at det ikke er mat å hente i løpet av natten, når mus og rotter kommer for å feste.

Bruk alltid et matbord. Det er en måte å sikre at maten holder seg på ett sted. Sørg for å rydde opp søl under spiseplassene og ta gjerne med matbordet om kvelden hvis det er mat igjen.

Velg fôringssystemer med små åpninger. Vivaras matere er spesielt laget for fuglemating. Dette gjør det vanskeligere for andre dyr å spise av dem. Sørg for at du plasserer forautomater nøye. Rotter og mus er flink å klatre, og du bør ikke gi de muligheten til å komme seg til en automat ved å klatre opp i busk. Bruk også et oppsamlingsbrett som forhindrer at matrester detter i bakken.

En annen ting å huske på er at mat skal lagres i en lukket beholder. Vivara har både en bøtte og en matbeholder i sitt sortiment.